Business Magazin a publicat un articol despre piața serviciilor financiare și call centerele din Albania, în care Octavian Pătrașcu este citat pe larg.
Peste cinci mii de oameni lucrează în societăți de tip call center în Albania, datorită abilității multora dintre albanezi de a vorbi limbi de circulație internațională, în special italiană. În ultima perioadă, majoritatea call center-urilor s-au orientat spre tradingul online, motiv pentru care și Octavian Pătrașcu, business developer, a decis să intre pe această piață.
Nu puțini sunt investitorii care caută oportunități de afaceri în Albania și care reușesc să finalizeze business-uri aici. Printre aceștia se numără și Octavian Pătrașcu, business developer, care a încheiat un parteneriat de afaceri cu Platinum Invest, pe locul 5 în topul firmelor de brokeraj locale. Este vorba despre un joint venture încheiat la Tirana, afacere ce implică și furnizarea serviciului de call center.
„Serviciile financiare în Albania se diversifică iar faptul că este o piață mare pentru call-center îi oferă un potențial important pentru tradingul online”, afirmă Octavian Pătrașcu. Albania este o țară în care activează peste cinci mii de persoane în societăți de tip call center. Oamenii de aici sunt foarte muncitori și vorbesc multe limbi de circulație internațională, în special italiană”, continuă Octavian Pătrașcu.
Potrivit datelor Agenției de Dezvoltare a Investițiilor din Albania, rata de impozitare corporativă este de 15%. În plus, Albania are încheiate tratate pentru evitarea dublei taxări cu 30 de țări și aplică aceleași tratamente investitorilor locali și străinilor. În ceea ce privește forța de muncă, 57% din populație au vârste sub 35 de ani, iar peste 1 milion de tineri sunt bine educați și motivați profesional. Nu în ultimul rând, în Albania există cel mai mic salariu minim din regiune, de 157 de euro.
Principalul client pe piața call-center-urilor din Albania este Vodafone, dar în ultima perioadă tot mai multe firme s-au orientat către trading-ul online. Oricum, piața este dominată de firme de call-center italiene. Tocmai această explozie, în ultimii doi ani, a unor astfel de companii pe piața call-center-ului albaneză au determinat autoritățile de la Roma și Tirana să încheie un acord care să reglementeze activitatea call-center-urilor italiene în afara țării. Și aceasta, în lipsa unor reglemetări locale privind activitatea companiilor cu clienți dincolo de granițele Albaniei.
Albania reprezintă un outsourcing important pentru Italia, ca și pentru investitori din alte țări, tocmai datorită taxelor mici. Exact ceea ce a avut în vedere și Octavian Pătrașcu, atunci când a pornit în călătoria sa de business la Tirana.
Serviciul de call-center a devenit esențial pentru multe companii, inclusiv din trading-ul online, încă din perioada de criză, când acestea au fost obligate să găsească rapid soluții de fidelizare/loializare a clienților existenți și de câștigare a altora. Furnizorii de call-center au venit în întâmpinarea firmelor, adaptându-și oferta la cerințele pieței, nu doar din perspectiva costurilor, ci și a flexibilizării și diversificării ofertei.
În ciuda unor lacune legislative privind activitatea call-center-urilor din Albania cu clienți străini, Octavian Pătrașcu, prin business-ul pe care l-a încheiat, a reușit să găsească o modalitate de a ține și de a oferi acest serviciu pe piață externă, chiar de acolo.
Ceea ce l-a determinat pe Octavian Pătrașcu să bată palma cu Platinum Invest a fost și atitudinea autorităților în fața unei propuneri de business ce implică tranzacții online și reglementări locale specifice. „O dată ce le-a fost bine explicat business-ul din punct de vedere al tranzacționării cu CFD-uri (contract for difference) și know how-ul pe care vreau să-l implementez, autoritățile au fost cooperante”, explică business developer-ul.
Pătrașcu Octavian povestește și că acționarul majoritar al companiei de brokeraj albaneză, Andri Kasneci, „un tânăr ambițios, cu care mi-a fost extrem de ușor să comunic, fiind un om deschis spre noi oportunități de business”, a primit cu entuziasm viziunea sa de afaceri.
„În zona noastră de lucru nu trebuie să reinventăm roata, ci doar să găsim modalitatea prin care să o rotim mai repede, dar lin, în același timp, nebrutal. Or, Octavian deține abilitățile necesare pentru a reuși acest lucru și a găsit formula de succes”, spune Andri Kasneci.
Un raport privind economia Albaniei, postat pe site-ul Băncii Mondiale, arătă că sectorul financiar, deși încă prezintă riscuri importante, se menține stabil, iar recent s-au observat chiar trend-uri de îmbunătățire. Aspect ce ar putea explica și tendința companiilor de call-center de a se orienta către trading-ul online, pe măsură ce piața finaciară din Albania se maturizează.