De ce toate companiile mari concediază masiv?

#Business#FeaturedMai mult

Navigați după categorii

#Business

#Start-up

#Piete de capital

#Imobiliare

#Personal

Articole #Featured
Cu peste 12 ani de experiență în mediul de afaceri, am reușit să creez un portofoliu de investiții diversificat,  de la companii tehnologice de tip start-up până la imobiliare sau proiecte inovatoare în energie verde. Activitatea mea zilnică se concentrează pe analiza tendințelor de piață, a factorilor micro și macroeconomici care influențează deciziile investiționale, ceea ce îmi lărgește orizontul de înțelegere pentru a interpreta cât mai corect peisajul economic. O întrebare devine din ce în ce mai apăsătoare pentru mediul de afaceri: „De ce marile companii concediază masiv?”.

Forțele care sunt în joc în prezent:

 

COVID-19 și Evoluția Companiilor Tech

  Pandemia COVID-19 a accelerat procesul de digitalizare, stimulând giganții tech. Cu toate acestea, creșterea a venit cu un preț. În încercarea de a domina cota de piață, aceste companii și-au extins agresiv forța de muncă. Pe măsură ce efectele pandemiei se diminuează, costurile mari, operaționale sau din publicitate, coroborate cu veniturile din ce in ce mai reduse au condus la presiuni financiare in creștere pentru companii. În consecință, companiile tech sunt „overstaffed” și ineficiente, având în continuare aplicate aceleași strategii din timpul pandemiei cum ar fi „work-from-home” care se dovedesc ineficiente.  

Frica de o recesiune pe plan mondial: SUA, EU, China

    Marile corporații adoptă măsuri preventive, anticipând o eventuală criză economică. Îngrijorările privind o posibilă recesiune nu se limitează la o singură zonă geografică; fie că vorbim de Statele Unite, Uniunea Europeană sau China, neliniștea este omniprezentă iar presiunea shareholderilor este mare.  

Inflația mare

  Inflația care atinge cote alarmante, însoțită de majorarea ratelor dobânzilor, amplifică problemele. Companiile din toate domeniile sunt afectate și resimt o presiune financiară, fie că este vorba de costurile crescute în lanțul de aprovizionare, fie din cauza salariilor angajaților care au crescut într-un ritm foarte rapid si de cele mai multe ori necontrolat.  

Cash-flow negativ

  Deși raportează venituri impresionante, mulți dintre giganții tech, precum divizia Amazon Robotic sau Meta’s Bulletin, se confruntă cu cash-flow negativ. Era inovației accelerate ajunge sa forțeze limitele financiare, făcând evidenta nevoia unei schimbări rapide de strategie.  

Inovațiile AI și Ironia Progresului

 

  Ironia este că domeniul Inteligenței Artificiale (IA), din ce in ce mai des proclamat ca „viitorul omenirii”, contribuie acum în mod direct la concedierile masive din domeniul tehnologic – si nu numai. Progresul în domeniul automatizării și al sistemelor inteligente face ca anumite roluri profesionale să devină inutile. Cu toate acestea, merită subliniat faptul că revoluția IA nu doar elimină posturi, ci și redefinește cerințele profesionale. Apar noi funcții care solicită aptitudini în analiză de date, machine learning și decizii bazate pe algoritmi. Aceste posturi necesită adesea un nivel de specializare și adaptabilitate care nu era esențial în trecut. Tranziția pe care o observăm nu este neapărat despre o pierderea totală a locurilor de muncă, ci mai mult despre o schimbare în tipurile de abilități care vor fi valoroase în viitor.  

Maturizarea Industriei vs Așteptările Investitorilor

  Odată cu maturizarea industriilor conexe IA, se modifică și previziunile pe termen scurt, dar mai ales mediu si lung. Un domeniu nu poate fi într-o fază de creștere accelerată permanent. Trecerea de la o etapă de creștere fulminantă la o industrie consolidată este un punct de răscruce. Pentru investitori, perspectivele s-au modificat: entuziasmul pentru creșterile rapide de altădată a cedat locul unor analize mai rezervate, axate pe durabilitate și marjele de profit.  

Este acesta doar vârful icebergului?

  Luând în considerare situația actuală, cu numeroase disponibilizări și o piață instabilă, este esențial să ne întrebăm dacă nu cumva asistăm la debutul unui trend mai amplu și, poate, îngrijorător. Semnalele inițiale indică o transformare majoră care va afecta nu doar sectorul tehnologic ci si industriile mai mult sau mai puțin conexe. Inovațiile IA sunt din ce in ce mai des aplicate nu doar in industriile ultra-tehnologizate, ci si in cele mai „tradiționale”, cum ar fi ingineria si construcțiile sau chiar agricultura – unde impactul asupra forței de munca poate fi mult mai greu suportat, forța de munca fiind mai puțin „Calificata” sau mai greu de „Calificat” pentru a opera sisteme informatice complexe.  

În mijlocul haosului se regăsesc cele mai mari oportunități

  Istoria a demonstrat că nicio companie nu este prea mare pentru a da faliment. Cele care nu se adaptează riscă să devină exemple negative. Cu toate acestea, vremurile tulburi pun adesea în lumină oportunități de investiții neexplorate, având posibilitatea de a genera randamente impresionante atât financiare, cât și sociale.  

Concluzie

  În aceste vremuri volatile, peisajul este plin de provocări, dar și de oportunități. Pentru investitorii perspicace, acum ar putea fi momentul să reevalueze și să-și ajusteze portofoliile. După cum se spune, "În mijlocul haosului, există oportunitatea." Cheia este să o valorifici.  

„Norocul este ceea ce se întâmplă atunci când pregătirea întâlnește oportunitatea.”

   
De-a lungul anilor, angajându-mă activ în diverse domenii de afaceri, m-am confruntat cu tot felul de provocări și blocaje operaționale. De la start-up-uri tehnologice și fintech, până la proiecte imobiliare sau de energie verde, dezvoltarea mea antreprenorială a fost marcată de inovații tehnologice. Am fost mereu atras de promisiunea tehnologiilor emergente și de beneficiile pe care acestea le aduc. Acum, paradigmele convenționale sunt perturbate, în special de Inteligența Artificială, având un potențial enorm de a schimba modul în care se face atat business cat si in viata de zi cu zi. În esența sa, AI-ul servește drept motor de creștere, având implicații atât în reconfigurarea modelelor de business, cât și în îmbunătățirea procesului decizional, atât intern cât și extern. Totuși, este important să știi la “ce” și “cum” te poate ajuta Inteligența Artificială când vine vorba de business-ul tău.

Cum am început să implementez AI-ul în afacerile melesss

Implementarea Inteligenței Artificiale în business este un proces complex. Iată pașii pe care i-am luat în considerare:
  • Stabilirea Obiectivelor
Înainte de a începe să integrezi AI-ul în business-ul tău, trebuie să fii clar în privința obiectivelor pe care vrei să le atingi. Fie că e vorba de automatizarea task-urilor, îmbunătățirea produsului, sau în luarea mai eficientă de decizii bazate pe date, cunoașterea obiectivelor te va ajuta în alegerea soluțiilor AI potrivite.
  • Alegerea Solutiilor Potrivite
Odată ce obiectivele sunt clare, explorează aplicațiile specifice care se potrivesc nevoilor afacerii tale. De exemplu, dacă iei în considerare mai multe soluții AI de marketing, asigură-te că acestea se aliniază la strategia ta de marketing.
  • Informează-te
Înainte de a investi, cercetează pentru a găsi tool-ul AI potrivit pentru inițiativa ta. Înțelege tehnologia, riscurile și limitările sale. Ia în considerare bugetul și competența tehnologică a echipei tale.
  • Formarea Angajaților
Pe măsură ce integrezi soluțiile, asigură-te că echipa ta este pregătită. Instruiește-ți echipa în folosirea tehnologiei astfel încât să fie exploatată corect pentru a maximiza beneficiile aduse de ea.
  • Începe ușor și țintește sus
Este important să începi cu un proiect simplu, pe care îl poți finaliza rapid. Testează riguros și optimizează, apoi poți aborda proiecte mai complexe. Fii întotdeauna pregătit să intervii rapid dacă tehnologia dă greș, indiferent dacă este din cauza implementării sau din alte motive.
  • Implementează gradual
După ce ai obținut câteva rezultate pozitive, nu încerca să implementezi direct în toată activitatea sau in toate departamentele afacerii tale. Așa cum am menționat mai sus, începe ușor, testează și apoi dezvoltă. Trebuie să îi oferi echipei tale timp pentru a se obișnui să utilizeze tehnologia AI și, treptat, să o integreze în fluxurile lor de lucru și apoi în cultura organizației. Nu uita sa monitorizezi costant feedback-ul clientilor.
  • Evaluează constant
Soluțiile AI nu trebuie lăsate niciodată pe pilot automat. Evaluează în mod regulat eficiența tehnologiei și costurile aferente. Dacă un instrument nu livrează rezultatele așteptate, ajustează și optimizează până când găsești echilibrul potrivit.

Cum am aplicat soluțiile AI în afacerile mele

Automatizarea interacțiunilor cu clienții

Automatizarea interacțiunilor cu clienții a fost prima noastră implementare notabilă a tehnologiei bazate pe AI. Folosind chatbots, afacerile mele au putut oferi asistență 24/7, reducând semnificativ costurile și îmbunătățind drastic rata de satisfacție a clienților.

Eficientizarea deciziilor bazate pe date

O altă schimbare importanta a fost în analiza datelor. Am putut procesa volume mult mai mari de date, într-un timp foarte scurt, oferind rapid informații asupra comportamentului clienților, ce ne-au permis să optimizăm ofertele și să prezicem tendințele de piață, abordând proactiv provocările start-up-urilor.

Îmbunătățirea operațiunilor și a productivității

Echipele mele petreceau mult timp cu sarcinile repetitive pe care le efectuau zilnic. Prin implementarea Inteligenței Artificiale am reușit să reduc timpul petrecut pe aceste task-uri cu 50%. De la automatizarea verificării de documente la prezicerea fluctuațiilor pe piață, integrarea tehnologiei AI s-a tradus prin luarea deciziilor mult mai rapidă, erori reduse și o creștere generală a eficienței în organizație. Timpul câștigat a fost redirecționat către inovație si inbunatatirea produselor.

Inteligența Artificială în Marketing și Vânzări

De la analiza predictivă până la analiza sentimentului, Inteligența Artificială în marketing ajută în cercetarea pieței, facilitează crearea de conținut și automatizează campaniile de marketing, mult mai rapid și simplu. Mai mult, procesele de vânzări folosind tehnologia AI, precum chatbots, gestionează traficul și ajută la o mai bună conversie a vânzărilor, fiind mult mai eficient.

Achiziția de Talente

Recrutarea este adesea o provocare pentru start-up-uri. AI-ul simplifică procesul prin filtrarea CV-urilor, programarea automatizată a interviurilor și prin asigurarea unui proces de angajare fără probleme, selectând în final talentele de top intr-un timp mult mai scurt.

Concluzie

Rolul inteligenței artificiale în afacerile mele se manifestă prin valoarea palpabilă și cuantificabilă pe care o aduce. Orele economisite, banii nefolosiți, resursele eliberate, sunt câștiguri reale și tangibile care mi-au permis să mă concentrez asupra creșterii și inovației afacerilor mele. Pentru mine, a folosi AI-ul nu este doar o opțiune, ci o necesitate. Este avantajul de care fiecare antreprenor are nevoie în acest mediu de afaceri care este în continuă evoluție.  
Află cum am adus CAPEX.com la statutul de startup global (articol publicat de Finance Magnates): Octavian Pătrașcu este fondatorul și CEO al CAPEX.com, un broker global de top. De-a lungul carierei sale, domnul Pătrașcu a fost implicat în mai multe companii care activează în sectorul fintech, cum ar fi markets.com (achiziționat de Playtech), Vector Watch (achiziționat de Fitbit) și multe alte startup-uri din România, și din Europa, în general.

CAPEX.com - unul dintre cei mai importanți brokeri la nivel mondial

                  Povestea CAPEX.com a început în 2016, fiind fondată inițial ca o platformă de tranzacționare pentru CFD-uri, și crescând treptat până la ceea ce este astăzi - o platformă de tranzacționare de active multiple care operează la nivel mondial. Octavian Pătrașcu a simțit că a opera pe piața europeană sub licența Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) nu era suficient, având în vedere viziunea globală pe care o avea în minte pentru CAPEX.com. Acest a condus la obținerea a noi licențe și reglementări pentru a transforma platforma sa de tranzacționare în jucătorul important de astăzi, operând și pe piața non-europeană sub licența Autorității pentru Servicii Financiare din Seychelles (FSA), acoperind piața sud-africană sub licența Autorității de Conduită a Sectorului Financiar din Africa de Sud (FSCA) și, nu în ultimul rând, piața din Emiratele Arabe Unite, unde CAPEX.com se mândrește cu faptul că este primul broker care a primit "aprobarea de principiu" din partea Abu-Dhabi Global Market (ADGM) în 2019 și a primit undă verde pentru a opera în 2020. Deși CAPEX.com este un brand global, își păstrează aceeași energie de afacere de familie, ca atunci când Octavian Pătrașcu a fondat inițial compania.

Descoperiți noua linie de produse CAPEX.com sub marca X

PR-TVP-X Branded Lines

                    Deși este fondatorul și CEO al unui jucător de top în sectorul tranzacțiilor online, Octavian Pătrașcu știe că întotdeauna este loc de învățat de la alți antreprenori, de la alte companii mari și chiar de la competitorii tăi. În acest sens, el se mândrește în continuare cu faptul că este în permanență gata să identifice următoarele inovații din domeniu. Așa a luat naștere linia de produse marca X, inspirată de programul SpaceX, al lui Elon Musk. "X" reprezintă inovația și spiritul revoluționar promovat de Elon Musk prin toate întreprinderile sale care împing omenirea la următorul nivel. Prin intermediul liniei marca X, care include produse precum ThematiX, StoX și QuantX, CAPEX.com intenționează să ducă tranzacționarea la următorul nivel, schimbând astfel modul în care oamenii investesc la nivel mondial.
  • Cu StoX, Octavian Pătrașcu vrea să le ofere investitorilor posibilitatea de a tranzacționa CFD-uri fracționare fără efect de levier pe acțiuni, direct din confortul casei lor.
  • Prin QuantX, traderii CAPEX.com au acces la un instrument care le permite să își construiască un portofoliu de acțiuni în funcție de parametrii pe care îi stabilesc, pe care îl pot monitoriza cu ușurință în doar câteva minute.
  • ThematiX grupează cele mai populare acțiuni din lume sub umbrele specifice, în funcție de sectorul lor de activitate. Domnul Pătrașcu a dorit să mențină lucrurile simple pentru toate tipurile de investitori (începători sau experimentați) oferindu-le opțiunea de a tranzacționa cu ThematiX prin deschiderea unei singure poziții care să cuprindă toate aceste acțiuni, în doar câteva click-uri.
 

Cum plănuiește Octavian Pătrașcu să transforme CAPEX.com în următorul factor disruptor al industriei

PR-TVP-Industry Disruptor                   Cu un portofoliu deja vast de instrumente de tranzacționare, care acoperă peste 10.000 de active, CAPEX.com este departe de a se opri aici. O mulțime de companii spun că vor să fie disruptoare în industrie, dar puține depun de fapt munca necesară pentru a atinge acest obiectiv. Aici intră în joc directorul general al companiei. El dorește ca prin CAPEX.com să promoveze educația în rândul traderilor, oferind mai multe instrumente de învățare, cum ar fi CAPEX Academy, webinarii online cu profesioniști din industrie, analize zilnice ale experților, informații despre piață și multe altele. Prin intermediul CAPEX.com, investitorii au posibilitatea de a învăța și de a fi la curent cu toate noutățile de pe piață, în timp ce tranzacționează prin intermediul unor platforme de tranzacționare de ultimă generație: CAPEX WebTrader și MetaTrader 5. Democratizarea este un factor important în tranzacționarea online din prezent, iar domnul Pătrașcu știe că investitorii sunt mereu în căutare de noi oportunități. Peisajul economic actual oferă mai multor oameni șansa de a începe să investească în diverse tipuri de active care nu erau considerate accesibile cu doar câțiva ani în urmă. Fiind un investitor cu experiență, cu peste un deceniu de activitate în tranzacționarea online, Octavian Pătrașcu știe exact când este momentul de a începe să implementeze schimbări. Traderii ar trebui să stea la current cu toate noutățile, deoarece CAPEX.com intenționează să surprindă investitorii din întreaga lume cu câteva produse noi și interesante în 2022.

Noile produse CAPEX.com care vor intra pe piață în 2022

                  Vremurile speciale necesită măsuri și adaptări speciale, iar Octavian Pătrașcu cunoaște foarte bine acest aspect din lumea tradingului. De aceea, în 2022, CAPEX.com plănuiește să adauge câteva caracteristici și produse noi pe platforma sa, pentru a răspunde nevoilor și solicitărilor investitorilor. "Fiind o companie fintech de top, este firesc să adăugăm produse de neobanking, instrumente de Acces Direct la Piață (DMA), DeFi și câteva servicii bazate pe Blockchain", a declarat domnul Pătrașcu. Prin intermediul acestor produse care vor fi adăugate în curând, investitorii se vor putea bucura de toate lucrurile pe care le au deja disponibile pe CAPEX.com, dar vor avea acces și la acțiuni, ETF-uri, obligațiuni guvernamentale și opțiuni din peste 15 țări. Accesul direct la piață (DMA) va oferi prețuri mai bune, o lichiditate mai mare, o execuție mai rapidă și un control mai mare asupra tranzacțiilor. Urmărește-mă pe Twitter și LinkedIn.
Antreprenorul Octavian Pătrașcu a oferit publicației economice Profit.ro detalii despre experiența dobândită ca investitor în Vector Watch, startup-ul românesc care s-a vândut către celebra companie de wearables FitBit. Pentru Pătrașcu, implicarea financiară în proiect a însemnat interacțiunea cu o echipă tânără și progresistă, lucru în stil Silicon Valley, dar în același timp strategii ancorate în realitatea de business românească. Pentru Pătrașcu, Vector Watch a însemnat o etapă către alte proiecte asemănătoare, ca platforma online de healthcare ConsultaClick.ro sau crearea unui hub pentru startup-uri.  (mai mult…)
Ziarul Adevărul a publicat un articol despre inițiativa lui Octavian Pătrașcu de a lansa un hub pentru startup-uri. Octavian Pătrașcu, business developer și angel investor, lansează proiectul ‘’Hub pentru startup-uri’’ prin care vrea să contribuie la dezvoltarea ecosistemului românesc de startup-uri.  (mai mult…)
Publicația economică Wall-Street.ro a scris despre intenția lui Octavian Pătrașcu de a lansa un nou hub pentru startup-uri. Octavian Patrașcu, business developer și angel investor, lansează proiectul "Hub pentru startup-uri", prin care vrea să contribuie la dezvoltarea ecosistemului românesc de startup-uri. Acesta este următorul pas după experiența în calitate de angel investor în startup-uri de succes, ca Vector Watch, sau shareholder în companii cu impact social precum ConsultaClick (o platformă pentru programări medicale) sau ICS Agency (o companie de recrutare care oferă locuri de munca tinerilor talentați indiferent de experiență). Proiectul are ca scop înființarea unui hub pentru startup-uri-spațiu dedicat viitorilor antreprenori, tineri inovatori în căutare de finanțare și mentorat.  (mai mult…)
1 2