Transformarea dramatică a World Wide Web a declanșat web3.0 în 2021, alimentat de tehnologia blockchain, inteligența artificială și machine learning. Aceasta a remodelat complet afacerile și modelele de operare, forțând sistemele bancare tradiționale și companiile de servicii financiare să pășească pe un teritoriu neexplorat.
Iată punctul meu de vedere cu privire la provocările și oportunitățile industriei fintech în era web3.0.
web3.0 revoluționează companiile din industria fintech
După ce Bitcoin a fost lansat în 2009, industria fintech a început să crească rapid. În anii care au urmat, am asistat la apariția multor companii fintech noi și la dezvoltarea unor tehnologii inovatoare pe care instituțiile financiare tradiționale le folosesc acum.
Cu toate acestea, peisajul se schimbă din nou odată cu dezvoltarea web3.0. Întreprinderile pot simți deja impactul finanțării descentralizate (DeFi), care se bazează pe tehnologia blockchain. Suntem pe cale să asistăm la un nou val de inovație fintech care va face industria mai eficientă și mai accesibilă, aducând o nouă infrastructură de internet care va schimba regulile jocului.
Cum beneficiază industria fintech?
Cea de-a treia generație de servicii de internet modifică modul în care oamenii, întreprinderile și organizațiile de reglementare colaborează și planifică să lucreze împreună.
Cu integrarea DeFi în centrul noii tehnologii, avem un sistem financiar complet nou, în afara controlului autorităților centrale. Protocoalele și platformele sistemului DeFi care furnizează servicii financiare sunt descentralizate și nu pot fi închise de nicio bancă.
DeFi este, de asemenea, mai eficient decât sistemul financiar tradițional. Oamenii pot trimite bani direct cuiva, fără a trece printr-un mediator. Toate tranzacțiile sunt înregistrate în blockchain și sunt vizibile pentru oricine are o conexiune la internet, ceea ce îl face mai transparent și mai accesibil.
Datorită avantajelor oferite de sistemele DeFi, beneficiile web3.0 pot fi impresionante. De exemplu, web3.0 face ca procesul de onboarding să fie mai ușor de utilizat. Fiecare evoluție a web-ului va da și mai multă încredere pentru întreprinderi, eliminând problemele de securitate legate de stocarea oricăror date.
Cu ajutorul listei de tehnologii care contribuie la web3.0, companiile fintech pot automatiza procesele pentru a realiza o cartografiere a parcursului clientului și pentru a aloca resursele mai eficient pentru a satisface cererile clienților, a facilita o mai bună implicare și a încuraja o loialitate de durată.
Inteligența artificială, IoT (Internet-of-things) și tehnologia blockchain – cele trei fundamente esențiale ale web3.0 – asigură tranzacții în timp real, sigure și transparente pentru companiile FinTech din întreaga lume.
web3.0 reduce suspendările de conturi și refuzul serviciilor distribuite, ajutând companiile fintech să scadă costurile de gestionare a defecțiunilor de server sau a altor probleme similare.
Care sunt provocările pentru industria fintech în noua eră digitală?
Fără provocări, nu ar exista posibilitatea de a evolua. Noile tehnologii au multe beneficii, dar prezintă și unele provocări:
• În primul rând, DeFi se află încă în primele etape de dezvoltare. Acest lucru înseamnă că unele erori și defecțiuni trebuie să fie rezolvate.
• În al doilea rând, tehnologia blockchain este în continuă evoluție. Acest lucru înseamnă că protocoalele și platformele care oferă servicii financiare se pot schimba rapid, luând prin surprindere întreprinderile și antreprenorii.
• În al treilea rând, Defi este un sistem global, astfel încât regulile și reglementările care se aplică sistemului financiar tradițional nu se aplică neapărat sistemului DeFi. De exemplu, în sistemul financiar convențional, există reglementări KYC (cunoașteți-vă clientul) și AML (combaterea spălării banilor) pe care băncile trebuie să le respecte. Cu toate acestea, în sistemul DeFi, aceste reglementări nu se aplică neapărat.
Ce ne va rezerva viitorul fintech în contextul web3.0?
Odată cu sosirea finanțelor descentralizate (DeFi), observăm un nou val de aplicații și servicii financiare construite pe fundația blockchain-ul Ethereum, ceea ce duce la multe posibilități noi de interacțiune și utilizare a serviciilor financiare. În contextul web3.0, asistăm la trecerea de la infrastructura financiară tradițională, centralizată și controlată de câteva instituții, la un sistem mai descentralizat și mai deschis. Acest lucru va oferi mai multe oportunități de inovare și, în cele din urmă, va deschide calea pentru apariția unui sistem financiar mai incluziv și mai democratic.
Suntem abia la început de drum și nu facem decât să zgâriem ce este posibil acum cu aceste tehnologii. În viitor, cred că ele vor deveni principala modalitate prin care oamenii vor interacționa cu serviciile financiare. Infrastructura tradițională va deveni din ce în ce mai învechită și vom asista la o schimbare către un sistem financiar mai deschis, mai incluziv și mai democratic.
Care este poziția CAPEX.com cu privire la adoptarea timpurie a tehnologiei web3.0?
Democratizarea este o componentă de bază în tranzacționarea din zilele noastre și știu că investitorii caută frecvent noi oportunități. Perspectivele economice din 2022 permit unui număr mai mare de persoane să înceapă să investească în active care nu erau considerate fezabile cu doar câțiva ani în urmă. Fiind una dintre cele mai importante companii globale de fintech, este firesc să privim către viitor pentru a oferi noi tipuri de servicii legate de DeFi.
Mă poți urmări pe Twitter și LinkedIn!