Scalarea business-ului poate fi un moment decisiv pentru compania ta. O scalare prematură poate duce chiar și la eșecul afacerii, iar o scalare prea lentă poate avea ca rezultat ratarea unor oportunități cheie de-a lungul dezvoltării startup-ului.
În rândurile următoare voi vorbi pe larg despre etapa scalării unui business, începând cu diferențele dintre procesul de creștere al unei companii și procesul scalării.
Creștere vs. Scalare – cum le separi?
Există o mare diferență între creșterea și scalarea unei companii. A „crește” înseamnă pur și simplu a deveni mai mare, în timp ce a „scala” înseamnă a se dezvolta proporțional în funcție de un barometru foarte bine stabilit.
Mai mulți clienți, un număr mai mare de angajați și birouri mai numeroase și mai spațioase sunt toate semne clare ale unei afaceri în plină expansiune. Dar ce beneficii reale și cuantificabile aduc aceste lucruri dacă obiectivele principale nu sunt îndeplinite?
O problemă comună pe care o au multe IMM-uri este aceea că ajung să angajeze mai mulți oameni și să-și mărească cheltuielile generale, dar realizează același profit sau chiar mai puțin decât atunci când au început.
Când ai o afacere în proces de scalare, deși îți dezvolți baza de clienți și veniturile exponențial, costurile ar trebui să crească treptat și direct proporțional. Prin urmare, scale-up-ul nu se confruntă cu o creștere constantă, liniară în toate direcțiile.
Primii pași către scalare – stabilirea, testarea și punerea în practică a modelului de business
O companie se află încă în stadiul de startup până când modelul său de business este demonstrat, funcționează și poate fi pus în practică. Din acel moment, firma intră în stadiul de scale-up. În timp ce startup-ul încă își explorează potențialul și descoperă în ce mod își poate prezenta cel mai bine produsul sau serviciul cui, scale-up-ul are deja răspunsurile la întrebările de mai sus.
Mai mult decât atât, potrivirea produs-piață a fost perfecționată prin scale-ups. Și când vine vorba de finanțare, scaleup-urile pot oferi, de obicei, potențialilor investitori mai multă validare decât un MVP.
Aceasta înseamnă că poți avea un startup cu un model de afaceri aparent scalabil dar totuși să nu ai niciodată un scale-up din cauza lipsei creșterii numărului clienților. Urmând aceeași logică, poți avea un startup cu o creștere a veniturilor de peste 20% față de anul precedent, dar dacă încă nu ai infrastructura pusă la punct sau un produs ori serviciu cu tracțiune, atunci business-ul nu poate trece la nivelul următor.
Pasul următor – crearea unui simț al scopului, al urgenței și al leadership-ului
Ca să-ți dezvolți business-ul și să treci la etapa următoare trebuie în primul rând să-ți stabilești cele mai bune metode pentru a-ți îndeplini obiectivele. Asigură-te că ai un simț clar al direcției și că întreaga echipă este concentrată pe țeluri comune. Focusul și alinierea la anumite standarde și scopuri sunt vitale pentru un scale-up de succes. Nu poți avea un simț al scopului fără o anumită presiune și un simț al urgenței. Pentru asta, stabilește deadline-uri clare încă de la bun început pentru tot ceea ce întreprinzi. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac companiile este că nu acordă suficientă atenție factorului numit timp. Nu uita – ești într-un maraton, dar și acesta poate include mai multe sprinturi.
De îndată ce reușești să creezi un simț al scopului în companie, este momentul să lucrezi la perfecționarea operațiunilor de zi cu zi prin procese măsurabile și sistematice pe care le poți replica în mod constant. Este necesar să înțelegi foarte bine lucrurile care contribuie cel mai mult în mod pozitiv la impactul tău ca lider asupra angajaților și să continui să le faci din ce în ce mai bine. Încrederea în propriile forțe te va face mereu să dai totul și să obții mereu mai mult, fiind în același timp un model de urmat pentru membrii echipei tale.
Importanța culturii organizaționale în etapa de scalare
Cultura și valorile organizaționale ale companiei tale trebuie să îmbrățișeze spiritul dezvoltării personale și al transparenței. Aliniază succesele individuale ale membrilor echipei cu obiectivele business-ului și lucrurile vor progresa în direcția dorită.
Succesul nu se poate obține fără răbdare, rezistență la stres, inteligență emoțională și obiceiuri sănătoase care sunt consolidate zilnic în întreaga organizație. Pentru ca un nou angajat să înțeleagă misiunea, viziunea, valorile culturale și procesele companiei astfel încât să fie capabil să treacă la nivelul următor de performanță, adesea trebuie să aibă acces la cursuri și training-uri intensive și bine puse la punct.
Este esențial ca startup-ul tău să aibă o echipă de marketing solidă, separată de vânzări. Astfel business-ul poate rămâne concentrat pe atragerea clienților potriviți (și cei mai profitabili). Marketing-ul este, de asemenea, necesar pentru a genera suficient interes și tracțiune.
Scale-up-urile au nevoie să ofere bunuri și servicii care să poate evolua și din punctul de vedere al calității, nu doar din punct de vedere financiar, pentru a rămâne competitive. Trebuie să fii inteligent în modul în care faci afaceri, să creezi un loc în care oamenilor le place să lucreze și să implementezi cele mai noi tehnologii pentru a-ți susține un avantaj competitiv în piață.
Externalizarea și automatizarea – despre rolurile esențiale ale acestora în faza de scalare a business-ului
Procesele standardizate și repetabile economisesc timp și resurse, cruciale pentru un proces atât de important precum scalarea business-ului. Găsește soluțiile optime pentru a le implementa ca la carte! Inițial, acest lucru poate necesita unele investiții suplimentare în sisteme (IT) și instruire, dar aceste costuri vor fi amortizate pe termen lung. În curând, vei putea angaja mai repede, vei putea vinde mai bine și vei eficientiza suficiente operațiuni pentru a avea un model de business cu adevărat scalabil.
Dacă orice aspect al startup-ului tău necesită o forță de muncă din ce în ce mai numeroasă, îți va fi greu să duci la bun sfârșit un scale-up eficient. Trebuie să te gândești cum să găsești un mijloc de a obține maximum din fiecare proces sau din cât mai multe procese. Asta include automatizarea plății salariilor, crearea de programe de instruire pentru a aduce rapid la ritm rapid angajații noi, găsirea modalităților de a automatiza procesul de marketing al afacerii tale și așa mai departe.
Acolo unde nu poți automatiza, ai soluția externalizării. Majoritatea resurselor ar trebui să fie alocate astfel încât produsele și serviciile tale de bază să poată fi scalate cât mai ușor, iar business-ul să poate trece cât mai lin la pasul următor al dezvoltării. Astfel, doar pozițiile esențiale din companie ar fi indicat să rămână neexternalizate. Acolo unde este posibil, totul – de la design și copywriting până la partea legală – ar putea să fie delegat contractorilor externi.
Provocările procesului de scalare – ce trebuie să urmărești să eviți
Desigur, există și câteva greșeli pe care startup-urile le fac frecvent în timpul procesului de scalare. Aceste erori pot duce la apariția unor obstacole inutile, stagnarea creșterii, haos și poate chiar eșecul întregii afaceri.
Din fericire, multe pot fi evitate cu pregătirea, planificarea, mentoratul și gândirea strategică potrivite. Iată 3 dintre provocările principale:
Planificare necorespunzătoare sau lipsa planificării
Scalarea necesită planificare strategică, dar experiența, know-how-ul și resursele necesare pentru a face acest lucru posibil lipsesc adesea. De multe ori, planificarea se face ad-hoc și este limitată la obiective mult prea generale și, probabil de aceea compania nu reușește să-și atingă obiectivele. Fără o pregătire sistematică și o prioritizare eficientă și bine gândită, scalarea va fi haotică.
Imitarea altor companii/business-uri
Dacă pentru unele firme un anumit model se dovedește a fi de succes, asta nu înseamnă că se poate aplica peste tot și oricui. Cu cât îți cunoști mai bine produsul și sau/serviciul de bază, dar și clienții și canalele de marketing, cu atât mai clar îți va fi în ce direcție să te îndrepți.
Știința de a face un pas în spate la momentul oportun
În timp ce mulți fondatori de startup-uri sunt capabili să-și crească business-urile și să le aducă unde și-au propus, nu toți pot gestiona numeroasele provocări cu care se confruntă în toate fazele. Să știi să-ți recunoști punctele forte și punctele slabe și să ceri sfaturi, coaching și sprijin în timp util denotă tărie de caracter. Deși renunțarea nu este niciodată ușoară, aceasta totuși poate deschide ușile către următoarea oportunitate uimitoare și îți poate menține afacerea pe linia de plutire, chiar dacă asta presupune că trebuie să faci un mic pas în spate pentru o scurtă perioadă.
Concluzie – ce trebuie să reții
Pentru ca business-ul tău să poată fi scalabil, ai nevoie ca toate rotițele mașinăriei să funcționeze la turație maximă. Iată câteva lucruri de care să ții cont înainte să faci pasul de la start-up la scale-up.
- Automatizează și externalizează cât mai mult, mai ales dacă nu este direct legat de competențele tale de bază.
- Fii chibzuit. Nu cheltui pentru oameni sau funcții noi până când nu ești absolut pregătit să faci acest lucru.
- Asigură-te că afacerea ta este într-adevăr scalabilă. Nu este nimic greșit sau rușinos în a pastra o companie la anumite dimensiuni cât timp cat aceasta este rentabilă.
Urmărește-mă pe Twitter și LinkedIn.