Sunt antreprenor și investitor. De ani buni învăț atât din cărți, dar mai ales din experiență; cum pornești, crești și fructifici un business. De aceea, îți voi propune o serie de articole care examinează sub diferite unghiuri problema startup-urilor. O mare parte din considerațiile pe care le voi formula sunt bazate pe experiența proprie, deși voi aminti destul de des și lucruri din literatura de specialitate, pe care continui și voi continua să o consult. Iar ca să începem discuția despre startup-uri, nu putem porni decât de la ideile de bază.
În lumea dinamică a antreprenorilor din ziua de azi, orice business pornește de la o idee. Dacă în anumite părți ale lumii sau în anumite zone economice există oameni care primesc „proprietăți exclusive”, de la angajatori, de la părinți, sau de la structuri mai mult sau mai puțin oculte, business-urile productive nu se pot naște decât identificând o necesitate de piață, căreia îi aplici o soluție eficientă.
Cum găsești o idee bună
Ideile par ceva spontan. Așa și sunt, în mare măsură, dar apariția lor este favorizată de diferite tehnici de creativitate:
• Caută rezolvarea unei probleme. Întreaga piață fintech, în care activez prin brandul CAPEX.com, răspunde, de exemplu, necesității generației Millennials de a tranzacționa activele cele mai diverse de oriunde, la orice oră din zi și din noapte. Thomas Alva Edison a avut un mare succes cu invenția becului dintr-un motiv simplu: lumea avea nevoie de o lumină mai intensă decât cea a lămpilor cu gaz. Astfel de necesități sau probleme se întâlnesc la tot pasul, în viața de zi cu zi. Sterling Seizert, un investitor american, îți recomandă chiar să ții un jurnal de probleme, pentru ca apoi să o cauți pe cea mai ofertantă pentru business.
• E o problemă personală? Foarte bine. Să presupunem că ai oroare de aglomerația din oraș și ai prefera să te deplasezi altfel decât cu mașina proprie. Vehiculele foarte mici se mișcă mult mai repede decât taxiurile sau Uber-urile. Ai ghicit, începem să ne gândim la trotinete sau scootere electrice. Travis VanderZanden a fondat Bird, unul din cele mai puternice startup-uri de e-scootere, după ce a observat că fetele lui nu sunt entuziasmate de bicicletele primite de Crăciun și revin la trotinetele pe care le aveau deja. Asta l-a făcut să se gândească: „De ce nu o trotinetă pentru adulți?”
• Există și idei proaste? Cu siguranță că da. Paul Graham, co-fondator al incubatorului de afaceri Y-Combinator, oferă exemplul unei rețele sociale pentru proprietarii de animale de companie (pets). Utilizatorii potențiali ai unei asemenea rețele sunt, evident, numeroși. Însă o astfel de rețea are o mare problemă: nu răspunde unei necesități și nu rezolvă o problemă anume. Ideea ar trebui să fie rafinată pentru a avea succes. Platformă care conectează proprietarii de animale cu veterinarii? Bursă de animale de companie? Concurs de frumusețe pentru câini? Abia acum putem începe să vorbim de idei de startup.
• Câte tipologii de idei există? „Forbes” menționează trei. Ideile spontane, despre care am vorbit deja, sunt cele care vin brusc, pe nepusa masă. Ele pot fi valoroase, chiar dacă apariția lor poate fi stimulată. Există și idei de insider, care se nasc din experiența într-un anume business. Revenind la exemplul lui VanderZanden, e de menționat faptul că fondatorul lucrase cu succes la Uber și Lyft, într-un domeniu apropiat de startup-ul pe care l-a lansat, Bird. Și, în fine, mai putem vorbi de idei deliberate, care pornesc de la dorința de a fonda un startup. Ca să vă dau un exemplu personal, după mai mulți ani de activitate în domeniul fintech, am fost curios cum arată o piață cu un randament mai mic, dar mai constantă în evoluții. Real estate-ul era o opțiune evidentă, dar mi-am dat seama că pentru a avea succes pe această piață trebuie să te comporți oricum altfel decât într-o manieră speculativă. Primul deceniu al anilor 2000, nebunia imobiliară și criza sub-prime erau istorie atunci când m-am decis să investesc. Nu puteai cumpăra pur și simplu, pentru a vinde cu profit a doua zi. Am insistat pe valoare adăugată, în sensul că achizițiile imobiliare nu au rost dacă nu sunt urmate de amenajări, servicii conexe și crearea unui portofoliu de chiriași de calitate. Am investit mult, și resurse financiare, și ore de lucru, pentru a obține și mai mult. Fără a face asta aș fi pierdut cu siguranță.
Testează-ți ideea. Planul de afaceri
Toată lumea vorbește despre planul de afaceri și e de acord că acesta este indispensabil. Nu voi insista asupra capitolelor, fiindcă există nenumărate resurse, online și offline, pe care le poți consulta. Voi spune doar că în cazul startup-urilor, acesta este chiar și mai important decât atunci când e vorba de dezvoltarea unui centru de profit sau produs nou, al unei companii deja existente.
Planul de afaceri are o funcție esențială: traduce ideea în cifre. Pentru utilitatea acestei discuții, mi se pare cel mai corect să mă pun în locul unui antreprenor aflat la început de drum. Să presupunem că ai găsit deja faimoasa idee. Dacă te vei îndrăgosti de ea, e foarte bine, asta arată că ai stofă de antreprenor. Pasiunea și energia sunt esențiale. Dar ai grijă, fiindcă dragostea poate depăși anumite limite. Încearcă să îți distribui așteptările în funcție de două domenii esențiale: clienții și proiecțiile financiare:
• Primii sunt definiți, de regulă, prin studii de piață, care ajută la conturarea așa-numitei target market, piața dorită sau țintită. Antreprenorii debutanți nu dispun însă de resurse pentru un studiu de piață dedicat. Nu e un motiv să te oprești aici: există o serie întreagă de resurse gratuite care pot aproxima într-un oarecare grad comportamentul consumatorilor potențiali, de la Institutul Național de Statistică (în cazul României), la simulări Google AdSense sau Facebook, după care îți poți forma o idee despre datele demografice interesele consumatorilor, fără a cheltui un leu sau euro. Acestea vor fi utile cu siguranță ca argumente în conversații și prezentările pentru investitori și mai mult de atât.
• Din punctul de vedere al proiecțiilor financiare, lucrurile par confuze la început de drum. Însă orice tip de estimare, chiar și naivă, este preferabil absenței oricăror date. Din acest punct de vedere, sfatul atribuit lui Warren Buffett, marele investitor american, funcționează din plin: „ține ochii pe costuri”. Vor apărea rânduri de Excel la care nu te-ai gândit. Dar s-ar putea să ai și surprize plăcute: de pildă, faptul că prezența online (adrese de email și eventual un site simplu) costă, lunar, la Google, cât o masă în București, pe care poți să ți-o permiți fără probleme. Ceva asemănător mi s-a întâmplat și mie, atunci când mi-am dat seama că în ansamblul business-ului de fintech pe care l-am fondat, Key Way, pot să-mi permit fără probleme un sediu la City Gate, în zona Romexpo – Casa Presei alături de Microsoft, Alcatel și T-Mobile. Am luat în considerare destinația ușor de atins de către toți cei peste 100 de angajați pe care îi are grupul nostru în România. Există și beneficii de imagine, dar acestea au contat doar pe plan secund.
Concluziile
Dacă ai ajuns până aici cu lectura, e foarte posibil să ai determinarea și pasiunea necesare pentru a deveni un antreprenor de succes. La fel de posibil, toate stadiile și metodele sugerate mai sus – și multe altele, recomandate de antreprenorii de succes – nu ți se vor părea foarte utile într-o primă evaluare. Totuși, ca să devii un antreprenor de succes, trebuie să ții cont de ele, chiar și în situația în care le vei încălca. Dacă pot spune un lucru din experiența proprie, e acela că succesul în afaceri ține de pasiunea pe care o investești în fiecare zi în businessul pe care îl visezi.
Pentru această pasiune nu există rețetă. Însă ea nu se rezumă doar la câștigurile financiare, ci, mai degrabă, la dorința de a schimba lumea – sau măcar de a consolida România pe harta business-ului global. Iar acest lucru este posibil.
Urmărește-mă pe Twitter și LinkedIn.