Știri despre criptomonede

#Business

Share this article:

Cu toată devalorizarea din ultimul an – sau tocmai datorită ei -, criptomonedele sau monedele alternative din clasa Bitcoin ori Ethereum sunt văzute de specialiști ca o oportunitate de investiții. Câteva informații de ultimă oră descriu într-o oarecare măsură această piață de investiții alternative. Atenție, totuși! Volatilitatea foarte mare mă face să vă recomand prudența pentru astfel de investiții. 

  • Bitcoin continuă să scadă. Pe 22 noiembrie, când scriam acest articol, rata de schimb, dacă putem vorbi de așa ceva în cazul unei criptomonede, era de aproximativ 4.500 de dolari. Asta înseamnă că, în linii mari, Bitcoin a pierdut toată aprecierea de care s-a bucurat până în 2017. Ar fi un moment bun ca să cumpărăm, dar eu, unul, n-am cumpărat. În primul rând, fiindcă nu mă consider specialist în câștiguri speculative și cred în lucrurile construite cu migală.
  • Ethereum se apreciază ușor. A doua cea mai cunoscută monedă depășea, tot pe 22 noiembrie, 133 de dolari, după un minim istoric de 125,76 dolari. E vorba de o ușoară creștere după multă vreme. Dacă trendul se va confirma în următoarele luni sau ani, vom putea vorbi de un început de stabilizare a pieței criptomonedelor, după ceea ce eu cred că a fost un bubble inițial. Deocamdată, însă, nu avem motive solide de optimism.
  • Forbes publică un articol în care afirmă că monedele alternative se află “într-o tranziție de la o idee proastă la un scam în toată regula”. E de văzut dacă o astfel de viziune pesimistă se va concretiza în viitor. Tehnologia din spatele criptomonedelor e în continuare o idee revoluționară și viabilă. În istoria omenirii, fisiunea atomică a produs și bombe, și centrale nucleare. E de urmărit ce se va întâmpla cu blockchainul.
  • Citiți și acest articol din Bloomberg despre investigația pe care o desfășoară Departamentul de Justiție american (Parchetul General, am spune în România) cu privire la manipularea prețurilor criptomonedelor. Spoiler: e vorba de traderi și nu de moneda în sine.
  • Ca să încheiem într-o notă optimistă, tot Forbes spune că monedele alternative ar fi grozave dacă posesorii de bani ar înțelege tehnologia. Să ne gândim puțin la țări ca Somalia sau China: banii ar putea ajunge la rudele celor plecați la muncă sub formă de criptomonedă, fără comisioanele substanțiale percepute de bănci sau Western Union. Eu, unul, sunt foarte curios dacă și câți dintre românii care muncesc în afara țării folosesc o astfel de soluție.

Am spicuit cu intenție informații contradictorii, fie și numai pentru a vă da o indicație despre complexitatea pieței criptomonedelor. Articolul de față nu urmărește să vă încurajeze să investiți în astfel de asseturi dificile, ci e doar un punct de pornire spre un gen de educație financiară pe care școlile, chiar de înalt nivel, nu îl asigură nici în România, nici în alte țări. Căutați online răspunsuri la întrebările voastre, fiindcă trăim timpuri în care informația e (cvasi-)gratuită, dar produce valoare.


Share this article:


Navigați după categorii

#Business

#Start-up

#Piete de capital

#Imobiliare

#Personal