Dacă ai ajuns la acest post de blog, înseamnă că ești cu lecțiile făcute și știi cum e definit, academic, un angel investor: termenul are la origine finanțatorii pieselor de pe Broadway și se referă la o persoană care asigură cash flow-ul unui business incipient, de regulă din banii proprii.
Sună romantic, ca într-o piesă de teatru: un tânăr cu un vis care ar putea schimba lumea e vizitat într-o seară de o creatură supranaturală, doldora de bani, care îl ajută să aducă visul la îndeplinire și, bineînțeles, să schimbe lumea. Însă îți imaginezi și tu că realitatea e puțin diferită.
- Angel investorii finanțează startup-uri, deci au nevoie de alte garanții decât marginea de profit. E foarte simplu: startup-urile nu generează, în primele stadii, profit, iar aportul de capital al primilor investitori suplinește tocmai acest gen de rentabilitate. De aceea investiția pe care o fac la momentul zero va fi convertită ulterior în acțiuni sau altă formă de participare la business.
- Angel investorii investesc de obicei banii proprii, ceea ce îi face mai implicați în business-ul în care investesc. E firesc ca ei să vrea să “țină aproape” cu antreprenorii pe care îi finanțează, să pună întrebări și să aștepte informații despre evoluția business-ului. De aceea se și fac investițiile în mai multe tranșe: în funcție de succesul primelor etape, vin și banii ulteriori.
- Angel investorii oferă condiții mai favorabile, pe termen scurt și mediu, decât băncile sau fondurile de investiții. Ei nu cer nici dobânzi, nici dividende, dar tocmai de aceea se așteaptă, pe termen lung, la o profitabilitate (Internal Rate of Return) de 20-30%.
Dar, dacă te gândești mai bine la toate aceste constrângeri, îți dai seama că sunt de fapt avantaje. Întrebările pe care ți le pune un angel investor competent nu sunt bețe în roate, ci te ajută să-ți limpezești obiectivele. Experiența cu care vin acest gen de finanțatori din alte business-uri înseamnă un aport de cultură financiară și nu numai. Și nu uita: o persoană care nu e nici părinte, nici soț sau soție a fost dispus(ă) să își investească banii în tine. Iar asta te obligă și te face un antreprenor mai performant.
Într-un cuvânt, un angel investor bun nu se măsoară neapărat în numărul de zerouri al sumei pe care ți-o pune la dispoziție. Odată cu ea poți câștiga un partener cu experiență, un fel de eminență cenușie a business-ului tău, care te influențează în bine fără ca prin aceasta să îți diminueze calitatea de antreprenor și nici reputația care vine odată cu succesul.