În ultimul deceniu, mi-am construit viața profesională ca investitor, concentrându-mă pe 3 domenii cheie: servicii financiare, imobiliare și startup-uri de tehnologiee. Am fost implicat in crearea si dezvoltarea a două fintech-uri majore, iar după acele două exituri reușite, acum îmi direcționez resursele către construirea unei noi companii în acest domeniu – grupul Key Way.
Am inițiat, participat și dezvoltat companii în România, precum și Bulgaria, Ungaria, Cehia, Germania, Marea Britanie, Mexic, Dubai și Asia de Sud-Est. Sunt mereu în căutare de noi segmente, noi piețe și noi oportunități și, prin urmare, interacționez regulat cu instituțiile de reglementare și agențiile oficiale din diferite țări și piețe.
Cel mai recent exemplou este zona GCC (Gulf Cooperation Council – Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar și Emiratele Arabe Unite, și Arabia Saudită). Am început să analizez oportunitățile pe care le oferă regiunea la sfârșitul anului 2018, mai specific Emiratele Arabe Unite, care se poziționează din ce în ce mai puternic drept una dintre cele mai dinamice piețe pe plan mondial.
Întreaga experiență de colaborare cu instituțiile de reglementare de acolo a fost un exemplu excelent despre cum să atragi și să încurajezi investitorii! ADGM,regulatorul pentru Abu Dhabi Global Markets, este o instituție înființată destul de recent și am fost foarte impresionat de profesionalismul lor.
Din momentul în care am decis să mă ocup de EAU, am studiat cum funcționează piața din zonă și am contactat autoritățile de reglementare, toate datele de contact fiind publice pe website-urile oficiale si pe pe conturile de LinkedIn. Au răspuns foarte rapid și în doar câteva zile, am stabilit o serie de întâlniri cu reprezentanții autorităților de reglementare atât din Abu Dhabi, cât și din Dubai!
ADGM mi-a dat tot sprijinul de care aveam nevoie și informații foarte clare și detaliate despre ce trebuie să fac și cum trebuie să procedez ca să obțin licența de trading în UAE. M-am întâlnit cu reprezentanți ai departamentului de înregistrare ADGM (unde toate companiile trebuie să se înregistreze înainte de a începe activități comerciale) și ai FSRA (Financial Services Regulatory Authority).
Am primit explicații foarte clare despre proceduri, pașii care trebuie urmați și criteriile ce trebuie îndeplinite, ceea ce este un ajutor fantastic pentru un investitor pe o piață financiară nouă, strict reglementată.
În câteva zile am demarat procedura de înregistrare – totul se petrece online, totul este digital, totul este conceput să fie cât mai simplu și mai transparent.
Creează toate premizele pentru ca investitorii să aibă succes, dar se asigură că îi și verifică foarte atent! O abordare „prietenoasă” nu înseamnă că au standarde mai scăzute, dimpotrivă – s-au asigurat că îndeplinesc toate criteriile comerciale și de afaceri, mi-au evaluat situația financiară, nivelul de capital și afacerile, au analizat experiența anterioară și au verificat atent referințele de pe piețele în care am operat anterior.
Am parcurs un proces foarte riguros de due diligence și evaluare, cu o serie de întâlniri în care am detaliat planul nostru de afaceri și viziunea noastră pe termen lung. Riguros dar prietenos – te simți bine-venit, încurajat și susținut ca investitor.
Mai mult, entuziasmul lor, sau apetitul pentru new business, l-a egalat pe al meu! Sunt bucuroși să întâmpine investitotii și se străduiesc să îi atragă și să le asigure condiții pentru a avea succes. M-a impresionat sinceritatea cu care ei apreciază faptul că un investitor, oricât de mare sau de mic, alege piața lor pentru a-și inființa afacerea.
Mi-ar plăcea să văd același nivel de energie, muncă și apetit pentru business și în țara mea natală, România!
În timp ce alte jurisdicții întâmpină investitorii cu entuziasm și se străduiesc din greu să creeze cadrul necesar pentru ca ei să se dezvolte și să aibă succes, de multe ori mi se pare că autoritățile de reglementare din România, din piața financiară și nu numai, pornesc de la bun început de pe o poziție de neîncredere, suspiciune sau, în cel mai bun caz, de indiferență.
Investitorii sunt priviți cu suspiciune voalată (sau de-a dreptul pe față uneori!), cu neîncredere și uneori chiar cu ostilitate, parca ti-e si rusine sa ai succes.
Sper să vedem o schimbare de mentalitate în România, pentru că eu îmi doresc mult să punem noi, antrepenorii români, țara noastră pe o poziție importantă ca destinație de investiții, să nu fim doar o țara de outsourcing și servicii, dar si de know how si creier!
Cred că autoritățile de reglementare din România ar trebui să nu uite că însuși scopul existenței lor este să faciliteze afacerile, nu să le pună bețe în roate. Iar noi, investitorii, mai ales după ce am avut ocazia de a vedea cum se procedează în alte piețe, trebuie să le reamintim această realitate.