Octavian Pătrașcu, despre componenta etică a investițiilor în clădiri vechi

#Personal

Share this article:

Octavian Pătrașcu a descris, pentru ziarul Adevărul, starea pieței de real estate, în segmentul investițiilor în clădiri istorice.

Încă de anul trecut s-a resimţit o creştere a interesului faţă de piaţa imobiliară din România, fie că este vorba despre investiţii rezidenţiale, în clădiri de birouri, fie în imobile de lux, iar acest trend ascendent va continua şi în 2015, susţin analiştii imobiliari.

O confirmare a interesului investitorilor străini faţă de imobile din România vine de la Octavian Pătrașcu, business developer, care a perfectat o tranzacţie de acest tip.  

Piaţa imobiliară a intrat, încă din 2014, într-o nouă normalitate, susţin la unison analiştii imobiliari, în sensul că a început să crească uşor, însă sustenabil. Este motivul pentru care aceştia se asteaptă ca anul acesta să continue trendul ascendent resimţit mai ales începând cu a doua jumatate a lui 2014.

Astfel, consultanţii imobiliari susţin că numărul cumpărătorilor care achiziţionează în scop investitional va fi în creştere, aceştia întelegând că preţurile au un trend usor crescător şi că acesta este momentul cel mai bun de a cumpara produse imobiliare de lux.

Creșterea economică și stabilitatea politică, dar și diferența de randamente între piața din România și piețele vestice au determinat noi investitori să se uite cu atenție la posibilități de investiții românești, în 2014, în special investitori străini. Fonduri instituționale, care cu ani în urmă nu considerau România o piață viabilă, sunt acum active și în căutare de proprietăți generatoare de venit. La această creștere a contribuit și volumul mare de capital disponibil pe piețele vestice.

O achiziție din Dionisie Lupu

Un exemplu poate fi achiziția clădirii din strada Dionisie Lupu 70-72, de către investitori din Israel ce dețin portofolii pe imobiliare în toată lumea. Imobilul a fost achiziționat acum câțiva ani, iar anul acesta au început lucrările de renovare a clădirii. Realizată în 1884 de arhitectul I. I. Rosnovanu, clădirea se află în vecinătatea altui imobil aflat în patrimoniul național. I. I. Rosnovanu era un nume mare printre arhitecții vremii. Era, de fapt, unul dintre primii arhitecți români cu studii la Ecole des Beaux Arts din Paris și un important reprezentant al stilului francez în arhitectura românească, de la sfârșitul secolului XIX.

Tranzacția s-a perfectat datorită lui Octavian Pătrașcu, un tânăr business developer pasionat de arhitectură și clădiri vechi, care  i-a convins pe acești investitori de valoarea acestor clădiri, fiind, totodată, încredințat în acest fel că imobilul ajunge pe mâini bune. Mai exact, rolul lui Octavian Pătrașcu în această tranzacție a fost, în principal, acela de mediator. Altfel spus, Pătrașcu a facilitat comunicarea în acest deal.

Clădirea este în proces de restaurare  și chiar dacă nu mai sunt în patrimoniul statului, reprezintă o „fațetă” a frumuseților arhitectonice românești de care se poate bucura orice trecător, după cum ține să sublinieze Octavian Pătrașcu.

Noii proprietari intenționează să închirieze casa, care va avea obligatoriu o funcționalitate publică, așa cum cere legea patrimoniului, după cum explică Octavian Pătrașcu. „Legislația impune o serie de restricții iar, pe lângă conservarea și restaurarea porțiunilor de clădire – semnalate ca spații, elemente arhitecturale sau decorații cu valoare culturală semnificativă și preluarea calităților morfo-stilistice ale celor semnalate cu valoare culturală medie -, trebuie asigurată clădirii o funcție cu vocație publică (comerț, servicii, cazare etc.), cel puțin în porțiunile de clădire în care au fost consemnate valori culturale semnificative ale spațiilor, elementelor arhitecturale, decorațiilor”.

Calea Griviței 115

Pasiunea lui Octavian Pătrașcu pentru imobile vechi l-a determinat să se implice în astfel de tranzacții. De altfel, el a mai intermediat o vânzare de acest gen, pentru un cumpărător persoana fizică de data aceasta, fiind vorba despre imobilul din Calea Griviței 115.

Octavian Pătrașcu susține că, implicându-se în astfel de business-uri, are garanția că acest tip de imobile vor avea proprietari noi serioși. „Este cea mai bună modalitate de a mă asigura că nu se vor prăbuși în cele din urmă”, spune Octavian Pătrașcu. Și această clădire este impregnată de o istorie de dinainte de 1870. „La acest an, proprietarii casei erau niște negustori greci, iar în 1895, casa a fost cumpărată de Dumitru Petrescu, fiul unui negustor din Slănic Prahova, fost ucenic la grecii proprietari”, povestește Octavian Pătrașcu. Lucian Petrescu, unul dintre moștenitorii de azi ai clădirii, a decis să o vândă. Ultimul vânzător a fost un investiror olandez, iar Octavian Pătrașcu împreună cu alți investitori i-a găsit cumpărătorul potrivit, astfel încât în momentul de față se elaborează planul de investiții de restaurare. Astfel, s-a dat imobilului, ca și celui din Dionisie Lupu, valoarea sa reală și șansa de a nu-i fi întrerupt parcursul istoric al clădirii.

În 2014, piața de investiții a crescut de la un volum de 300 milioane de euro in 2013 la aproximativ 1,2 miliarde de euro, potrivit datelor companiei imobiliare DTZ Echinox. Aceste cifre îi determină pe analiștii imobiliari să vorbească despre un trend ascendent, care va continua și în 2015. Pentru Octavian Pătrașcu aceasta poate indica perspectiva de a media și alte tranzacții imobiliare, în viitorul apropiat.


Share this article:


Navigați după categorii

#Business

#Start-up

#Piete de capital

#Imobiliare

#Personal