Piața de investiții din Italia: oportunități

#Piete de Capital

Share this article:

Pentru a valorifica perspectivele de business din zonele care prezintă posibilități de investiție, ca business developer, ai nevoie de o viziune inovatoare asupra ideii de afacere. Acesta este motivul pentru care m-am focusat asupra mentalității şi metodologiei mediului de brokeraj din Italia. Cultivarea și întreținerea relațiilor interpersonale prin schimburi interculturale e componenta esențială pentru a putea face afaceri cu acest popor care a stat la baza civilizației si civilizării europene.

Piaţa italiană este una complexă, bazată pe o rețea locală de instituții reglementatoare care încurajează investiția inteligentă si transparentă. Una dintre acestea este CONSOB – Commissione Nazionale per le Società e la Borsa. Pentru a intra pe piața italiană ca să oferi servicii de trading online italienilor, de exemplu, ai nevoie să fii reglementat prin obținerea unei licențe înregistrată la această instituție. Exact acesta este punctul în care intervine abordarea futuristă a unui business developer care pune accentul pe evoluție durabilă.

Spre deosebire de majoritatea brokerilor care deschid call-center în alte țări, eu m-am orientat înspre o colaborare cu CONSOB pentru deschiderea de business-uri locale. Discuțiile purtate cu CONSOB și alte instituții financiare regionale-Intesa Sanpaolo Bank, UniCredit, au fost încurajatoare, observându-se dorința autorităților locale de a susține investitorii.

Deşi au existat temeri legate de riscul ridicat al tranzacţionării cu unele instrumente financiare, CONSOB s-a reorientat către o politică de protejare a investitorilor. Ține sub strictă supraveghere reglementarea companiilor de brokeraj care funcţionează pe teritoriul Italiei. Colaborează cu instituţiile omoloage din Marea Britanie şi Franţa (FCA, respectiv AMF) pentru a împiedica firmele care activează cu un sediu extern pe teritoriul italian să-şi atribuie o falsă reglementare sub jurisdicţiile acestor ţări.

Astfel, printr-o cercetare temeinică a condițiilor ce caracterizează mecanismele de funcționare ale economiei în cauză și a factorilor implicați, am ajutat mai multi brokeri să obțină licența CONSOB și să devină competitori  pertinenți pe piața italiană, alături de traderii autohtoni. Investitorii locali sunt organizaţi în afaceri de familie, deţinători ai propriilor platforme de tranzacţionare (92%  sunt firme mici sau medii care produc 70% din PIB). Pentru că îşi doresc extinderea pe o piaţă dinamizată, tradingul online (deja popular în Occident), câştigă din ce în ce mai mult teren aici, înregistrând un proces de diversificare a activităţilor de tranzacţionare si a instrumentelor de investiție.

Investițiile dinainte și de după euro

Înainte de introducerea monedei Euro, tranzacţiile tradiţionale se bazau în mare parte pe conversia perechii monetare Liră italiană­-Euro, schimb dirijat de Banca Centrală Europeană. Acum, pe lângă tranzacţiile cu mărfuri (în special metale preţioase), italienii investesc în active din domeniul energiei regenerabile, petrol și gaze naturale, telecomunicații (are un mediu corporatist evoluat, cu multinaţionale ca Eni sau Enel). Lărgirea paletei produselor tranzacţionate prin introducerea de CFD­uri (contracte pentru diferenţă) bazate pe acţiuni, indicatori, mărfuri, obligaţiuni, dobânzi, sau ETF­urile stimulează apetitul pentru speculare și inovație.

Cu o infrastructură masivă, Italia, membru al G8, este una dintre cele mai profitabile ţări din zona euro cu oportunităţi reale de business. Reprezintă simbolul trăiniciei inovatoare-nu am uitat lecțiile despre semnificația Imperiului Roman, dimensiunea şi longevitatea lui. Ingeniozitatea şi renumele acestui popor civilizator se reflectă astăzi la nivelul dezvoltării economice: cu 2.245  miliarde de dolari, are a 8-a cea mai dezvoltată economie la nivel global. Cu o populație de 60.6 milioane de locuitori este pe locul 4 în clasamentul mondial în funcţie de PIB-ul per cap de locuitor, datorită industriei bine dezvoltate în mai multe domenii, conform Băncii Mondiale şi FMI. De asemenea, ocupă locul 2 mondial ca producător de vinuri şi 3% din totalul exporturilor îl constituie brandurile celebre de maşini. Să nu uităm și calitatea bijuteriilor „made in Italy” pe care le oferim  celor dragi.

Cum exploatăm potențialul investițional al Italiei

Personal, am constatat că potenţialul investiţional al Italiei poate fi exploatat prin implementarea unui model de afacere care îmbunătățește calitativ strategia tradingului online la nivel de tehnologie și promovare. Mari consumatori de Internet, networking informațional, italienii investesc enorm utilizând analizele financiare, chart-urile, știrile site-urilor de profil. Pentru un business de tranzacționare online, pe lângă un site atrăgător și sigur, cu informație corectă și utilă, trebuie să ai și o optimizare SEO a site-ului. Totodată, reputația online a brandului trebuie construită cu atenție. Serviciile de SEO și management al reputației online costă în Italia în jurul sumei de 2.000 euro pe lună.

Presa financiară italiană le oferă vizitatorilor interesați, pe lângă știri, și educație în domeniu.  Lejeritatea manevrării platformelor de trading online şi viteza de execuţie, disponibilitatea unor servicii de suport în limba italiană, şi aplicaţiile de trading pe mobil sunt elemente cheie regăsibile în campaniile de promovare ale tradingului online.

Ca o consecintă, piaţa din Italia oferă o deschidere mare investitorilor străini care vor să profite de aceste condiţii prielnice şi transparente. Practicile reformatoare de reducere a taxelor fiscale promovate de premierul Renzi sunt și ele de bun augur, creând premisele unui business de succes.


Share this article:


Navigați după categorii

#Business

#Start-up

#Piete de capital

#Imobiliare

#Personal